STATUTEN – Publicatie in het Belgisch Staatsblad van 03.09.1992 Status
Morgan Owners Group België VZW, afgekort: MOG BELGIUM
Tussen de ondergetekenden :
- Bernard Filip
- Bersou Denis
- Philippe Cantineaux
- De Leener Jef
- François Jacques
- François Jean-Claude
- Gallien Jacques
- Giet Léon
- Görler Claude
- Hulsmans Freddy
- Willy Maeremans
- Jozef Mareydt
- Officier van justitie Eric
- Quaghebeur Jozef
- Roger Saintenois
- Scuvée Romano
- Stanchez Claude
- Stammet Jean
- Swinnen Willy
- Daniël Vreux
- Yannart Jacques
- Manuel Selosse
Er werd afgesproken om een vereniging zonder winstoogmerk op te richten.
GECOÖRDINEERDE STATUTEN
Publicatie in het Belgisch Staatsblad van 03.01.2006 (A.G. 10.03.2005)
Opgesteld en aangenomen op de Algemene Vergadering van 05.03.2015 & 04.03.2016
Art. 1 Hierbij wordt een vereniging zonder winstoogmerk naar Belgisch recht opgericht onder de naam “Morgan Owners Group Belgium”, afgekort “MOG Belgium”.
Art. 2 De maatschappelijke zetel is gevestigd te Brussel of op een andere plaats aan te duiden door de Raad van Bestuur.
Art. 3 Het doel van de vereniging is het bevorderen van ontmoetingen tussen eigenaren van Morgan auto’s.
Hiertoe kan de vereniging alle initiatieven nemen die dit doel kunnen dienen.
Daarnaast kan de vereniging haar steun verlenen aan verenigingen, bedrijven of instanties met een vergelijkbaar doel.
Art. 4 De Vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Het kan te allen tijde worden ontbonden door de Algemene Ledenvergadering.
Art. 5 Het aantal leden van de Vereniging is onbeperkt; het mag niet minder dan drie zijn.
Art. 6 De Vereniging heeft drie categorieën van leden:
- volwaardige leden: deze categorie omvat iedere natuurlijke of rechtspersoon die een Morgan auto bezit en geïnteresseerd is in het doel van deze statuten;
- Ondersteunende leden: deze categorie omvat alle natuurlijke of rechtspersonen die de doelstellingen van het bedrijf kunnen helpen bereiken door materiële of morele steun te verlenen;
- Ereleden: deze categorie omvat alle natuurlijke of rechtspersonen die eminente diensten hebben geleverd of kunnen leveren aan de vereniging. Deze titel wordt toegekend door de Algemene Vergadering, op voordracht van de Raad van Bestuur, met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Ereleden genieten dezelfde rechten als gewone leden en zijn vrijgesteld van het betalen van lidgeld.
Art. 7 Alle aanvragen voor lidmaatschap van de vereniging moeten elektronisch ingediend worden via het portaal van de website of verstuurd worden naar de Raad van Bestuur via het aanvraagformulier voor lidmaatschap. De Raad van Bestuur beslist bij gewone meerderheid van stemmen, zonder dat hij zijn beslissing hoeft te motiveren. Lidmaatschap van de Vereniging impliceert naleving van deze Statuten en van alle interne reglementen die op grond daarvan zijn gemaakt.
Art. 8 Leden zijn vrij om op elk moment uit de Vereniging te treden; ze moeten hun ontslag per e-mail of per post naar de Raad van Bestuur sturen. Dit verzoek wordt één maand na verzending van kracht.
Leden die op de datum van de algemene vergadering hun lidmaatschapsgeld niet hebben betaald, worden geacht te zijn afgetreden.
Leden:
- die gefaald hebben in hun eer;
- die de statuten of het huishoudelijk reglement niet naleven;
- wiens onwaardig gedrag het imago van de vereniging en haar leden kan schaden;
- wiens gedrag de goede relaties tussen de leden in gevaar kan brengen;
- die niet de betalingen hebben verricht of de diensten hebben verleend waarvoor zij verantwoordelijk zijn
kan uit de Vereniging worden gezet door een besluit van de Algemene Vergadering genomen met twee derde van de stemmen die de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden vertegenwoordigen,
Een opzegging of uitsluiting ontslaat het lid op geen enkele manier van schulden aan de vereniging en verbiedt de terugbetaling van lopende lidmaatschapsgelden.
Art. 9 Het lidgeld wordt jaarlijks vastgesteld door de algemene vergadering.
Het mag niet hoger zijn dan 150 EUR.
Art. 10 De vereniging wordt bestuurd door een bestuur van ten minste drie leden, benoemd en ontslagen door de algemene vergadering. De genoemde vergadering kan voor iedere bestuurder die daarom verzoekt een plaatsvervangend bestuurder benoemen, die bevoegd is om hem persoonlijk te vervangen tijdens vergaderingen van de raad van bestuur.
Bestuurders worden voor drie jaar benoemd.
Hun ambtstermijn kan worden verlengd. In het geval van een vacature in het Bestuur kunnen de overblijvende leden van het Bestuur tijdelijk in de vacature voorzien door coöptatie, tot de volgende Algemene Vergadering, op welke vergadering de vacature definitief zal worden vervuld.
Art. 11 De bestuurders hebben geen persoonlijke verplichtingen ten opzichte van de verbintenissen van de Vereniging. Hun verantwoordelijkheid is beperkt tot het uitvoeren van het mandaat dat ze hebben gekregen.
Art. 12 De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een Voorzitter en één of meer Ondervoorzitters.
Art. 13 De Raad van Bestuur wordt bijeengeroepen en voorgezeten door de Voorzitter of, indien deze verhinderd is, door een Ondervoorzitter. Vergaderingen worden per e-mail of post verstuurd en bevatten de plaats, datum, tijd en agenda van de vergadering.
Art. 14 De raad kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien ten minste de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Alle beslissingen van het bestuur worden genomen met een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
Art. 15 De beraadslagingen van de Raad van Bestuur worden genotuleerd in een speciaal register en alle leden van de Raad van Bestuur ontvangen een kopie. Als er binnen twee weken na de verzending van de notulen geen opmerkingen van deze laatste zijn ontvangen, worden de notulen geacht definitief te zijn aanvaard.
Art. 16 De Raad van Bestuur is bekleed met de ruimste bevoegdheden om alle handelingen van beheer of beschikking die de Vereniging aanbelangen, uit te voeren. Zij is verantwoordelijk voor alle handelingen die niet uitdrukkelijk door de wet of deze statuten zijn voorbehouden aan de algemene vergadering.
In het bijzonder heeft het de bevoegdheid om op eigen gezag te beslissen over alle transacties die onder het doel van de vereniging vallen onder de voorwaarden van artikel 3 hierboven.
Art. 17 Alle akten die de Vereniging binden, alle volmachten en alle akten waarvoor een openbaar ambtenaar, in het bijzonder een hypotheekbewaarder of een ministerieel ambtenaar, bijstand verleent, moeten worden ondertekend door twee bestuurders, die niet verplicht zijn aan derden het bewijs te leveren van een voorafgaand besluit van de Raad van Bestuur.
Juridische procedures, zowel als eiser en als gedaagde, worden namens de vereniging gevoerd door de Raad van Bestuur.
Art. 18 De Vereniging houdt haar Gewone Algemene Vergadering tijdens het eerste kwartaal van elk jaar en, uitzonderlijk, voor het eerst tijdens de eerste helft van 1992.
De Gewone Algemene Vergadering keurt de inkomsten- en uitgavenrekening en de ontwerpbegroting goed. Goedkeuring van de jaarrekening betekent decharge voor de Raad van Bestuur.
De Vereniging houdt een Buitengewone Algemene Vergadering in de gevallen voorzien door de wet of deze Statuten, en telkens wanneer haar belangen dit vereisen.
Een Buitengewone Algemene Vergadering moet worden bijeengeroepen wanneer leden die ten minste een vijfde van de stemmen vertegenwoordigen een verzoek indienen bij de Raad van Bestuur.
Art. 19 Algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door de raad van bestuur, die de plaats, datum en tijd van de vergadering vaststelt. De convocaties bevatten de agenda en worden ten minste acht dagen voor de vergadering per e-mail of per post verzonden. Algemene vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, als hij niet aanwezig kan zijn, door een van de vicevoorzitters of door de oudste aanwezige bestuurder.
Elk lid kan zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid met een schriftelijke volmacht. Een lid mag echter maximaal twee leden vertegenwoordigen.
Elk volwaardig lid heeft recht op één stem.
Art. 20 De algemene vergadering is het soevereine orgaan.
Zij is de enige die hiervoor in aanmerking komt:
- een lid uitsluiten
- de hoogte van de bijdragen en inschrijfgelden bepalen
- de jaarlijkse inkomsten- en uitgavenrekeningen en de begroting goedkeuren
- directeuren en commissarissen benoemen en ontslaan
- de statuten wijzigen
- de Vereniging vrijwillig ontbonden verklaren
- beslissingen te nemen die de wettelijke of statutaire bevoegdheden van de Raad van Bestuur overschrijden.
Art. 21 Besluiten van de algemene vergadering worden genomen met een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen, tenzij deze statuten of de wet anders bepalen.
De Algemene Vergadering kan alleen geldig beraadslagen over wijzigingen van de Statuten als het doel van dergelijke wijzigingen specifiek is vermeld in de oproeping tot de vergadering en als twee derde van de leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de vergadering vóór zijn.
In dat geval kan geen enkele wijziging worden aangenomen zonder een tweederde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Als tweederde van de leden niet aanwezig of vertegenwoordigd is op de eerste vergadering, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen binnen minimaal 15 dagen vanaf de datum van de algemene vergadering. De vergadering kan dan beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Art. 22 De notulen van de Algemene Vergaderingen worden opgenomen in een speciaal register en ondertekend door de leden van de Raad van Bestuur en de leden die erom vragen. Dit register wordt bewaard op het hoofdkantoor, waar alle leden het kunnen inzien zonder het register te hoeven verplaatsen. Alle belanghebbenden kunnen per e-mail of per post op de hoogte worden gesteld van alle besluiten die op Algemene Vergaderingen worden genomen.
Uittreksels of gewaarmerkte kopieën van de notulen worden geldig ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders.
Art.23 Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
De rekeningen worden elk jaar op 31 december afgesloten en voor het eerst op 31 december 1992.
In het eerste kwartaal van elk jaar, en voor het eerst in het eerste kwartaal van 1993, brengt het bestuur verslag uit aan de algemene vergadering over de activiteiten van de vereniging in het afgelopen boekjaar en legt het de staat van inkomsten en uitgaven over het afgelopen boekjaar en de verwachte inkomsten en uitgaven voor het lopende boekjaar ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering.
Art. 24 De rekeningen van de Vereniging worden gecontroleerd door twee commissarissen, benoemd voor drie jaar door de Algemene Vergadering en herverkiesbaar. De Commissaris brengt verslag uit aan de Gewone Algemene Vergadering.
Art. 25 De Vereniging kan alleen worden ontbonden door een Algemene Vergadering die speciaal voor dit doel is bijeengeroepen en waaraan ten minste twee derde van de stemmen is uitgebracht. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig zal beraadslagen ongeacht het aantal stemmen dat door de aanwezige of vertegenwoordigde leden is uitgebracht. Elk besluit tot ontbinding van de Vennootschap dat wordt genomen door een Algemene Vergadering waarop minder dan twee derde van de stemmen is uitgebracht, moet worden goedgekeurd door de Burgerlijke Rechtbank.
Art. 26 De Algemene Vergadering die besluit tot ontbinding van de Vennootschap benoemt één of meer vereffenaars en bepaalt hun bevoegdheden. Het beslist over de bestemming van het saldo van de activa, nadat de schulden zijn vereffend, zo nauw mogelijk aansluitend bij het doel waarvoor de vereniging is opgericht.